Am scris de mai multe ori pe blog că totul pleacă de la ceea ce ne dorim și cum acționăm în viață pentru a obține acele lucruri pe care le vrem. Există, desigur, și oameni care nu fac nimic pentru a obține ceva fie din lene, comoditate sau lipsa unor soluții eficiente pentru a obține ce-și doresc și aici vorbim de o educație precară.
Cert este un lucru: toți oamenii, fără excepție, își doresc obținerea bunăstării financiare. Cei care gândesc rațional, știu că bunăstarea nu vine din nimic. Aceasta este precedată de obiective și strategii financiare. Iată o abordare în câteva puncte de gestionare a finanțelor personale și realizare a obiectivelor financiare:
1. O viziune corectă despre bani
Cheia bunăstării financiare este dată de modul în care privești banii. Dacă viziunea ta este greșită, nu vei ajunge niciodată prea departe, indiferent de veniturile pe care le ai.
2. Economisirea
O strategie eficientă este aceea de a începe să economiseşti sume mici la început şi cu timpul să creşti rata de economisire. De exemplu, este mai simplu să-ți iei o cafea din oraș decât să o prepari de unul singur. Dacă te-ai decide, totuși să-ți prepari singur cafeaua, vei vedea cum această mică schimbare pe care o faci în viața de zi cu zi te va ajuta să strângi o sumă considerabilă de bani. Adică, acei 7 lei se vor aduna până când ajungi să mai acoperi o rată de credit cu ei. Pe parcurs, folosind și un calculator financiar îți poți mări rata de economisire, acumulând un buget pe care îl poți investi ulterior.
3. Creșterea bugetului
În general, banii trebuie să producă bani. După ce ai învățat să economisești și ai observat că ai un surplus financiar, ar fi normal să pui banii la treabă. Economisirea fără investiții este ineficientă și demodată. Înainte de toate, asigură-te că ai scăpat de orice percepții că "riscurile sunt foarte mari" sau "nici o investiție nu e sigură". Mai apoi, începe să investești în educația ta (cărți, cursuri, training-uri, workshop-uri, evenimente) pentru a putea să-ți faci mai târziu un plan financiar de atingere a obiectivelor.
4. Protejarea investițiilor
Obiectivul oricărui investitor e să-și protejeze capitalul. Inflația este principalul factor care afectează puterea de cumpărare a banilor. Banii care sunt economisiți, dar nu sunt investiți, se pot devaloriza în timp.
Citește și: Cum să-ți protejezi economiile de inflație
Și pentru că tot vorbim de obiective și strategii, care este diferența dintre ele?
Strategia presupune elaborarea unui plan pentru atingerea obiectivului, iar obiectivul în sine este să-ți răspunzi la întrebarea ce anume vrei.
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!